Evenemang Föreläsning,Samtal,Seminarium

USA inför mellanårsvalet

Första tisdagen i november genomförs mellanårsval i USA såväl till kongressen som till en rad andra poster. För två år sedan valdes Joe Biden till president, ett val som följts av en dramatisk utveckling. Motkandidaten, föregående presidenten Donald Trump försökte få valet ogiltigförklarat. Upplopp framprovocerades med detta syfte och kulminerade med stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium 6 januari 2021. Demokratin visade sig trots konstitutionen vara hotad och skör i USA. De rättsliga efterföljderna av upploppen pågår ännu.

Donald Trump har behållit ett grepp över republikanska partiet trots valnederlaget, och utmanövrerat politiska kandidater som misshagat honom. På senare tid har FBI på beslut av justitiedepartementet hemsökt Trumps egendom i Florida och beslagtagit hemliga handlingar från dennes presidenttid som han olagligt bortfört. Detta har rivit upp upprörda stämningar på konservativt republikanskt håll.

President Biden har dåliga opinionssiffror, men har med ekonomiska åtgärdspaket, senast ett klimatpaket, lyckats hålla arbetslösheten på en relativt låg nivå i följderna av pandemikrisen. Däremot har inflationen skjutit i höjden, och dollarns värde ökat kraftigt. Högsta domstolens beslut att inskränka aborträtten har skarpt kritiserats såväl i USA som på andra håll i världen.

Demokraterna har ingen självklar ledarkandidat efter den åldrande Biden. Utrikespolitiskt har situationen förvärrats genom kriget i Ukraina, och de kaos som USA och dess allierade bidragit till i Mellanöstern genom krigen i Afghanistan, Irak, Libyen och Syrien är olösta och kommer att skapa stora bekymmer ännu under mycket lång tid.

Hur är situationen inför mellanårsvalen i USA? Vilka resultat kan förväntas, och hur kommer USA självt och övriga världen att påverkas av valen?

Talare:

Karin Henriksson, Washingtonstationerad journalist och författare som varit Svenska Dagbladets USA-korrespondent;

Ginna Lindberg, Utrikeschef och USA-kommentator på Ekot, Sveriges Radio

Leif Pagrotsky, tidigare statsråd och Sveriges generalkonsul i New York.

Samtalsledare:
Jesper Bengtsson, redaktör för Dagens Arena och ordförande i Svenska PEN.
Seminariet öppnas av Gunnar Lassinantti, ansvarig för programserien Internationell utblick, ABF Stockholm.

Lokal:
Palmesalen, plan 1

 

Datum 3/10
Tid 18:00
Arrangör ABF Stockholm, Arena idé
Plats ABF-huset, Sveavägen 41
Translate this page