Evenemang Föreläsning,Samtal,Webbinarium

Webbinarium: Statligt utgivna pengar

Ett riskabelt experiment eller en väg till en blomstrande ekonomi?

De privata bankernas monopol på att skapa de digitala pengar som vi använder dagligen håller på att utmanas. Centralbanker över hela världen undersöker om de ska ge ut digitala centralbanksvalutor (motsvarande Riksbankens initiativ till e-kronan) i konkurrens med de privata bankernas kreditpengar. Som alltid när pengar och makt står på spel har detta lett till en hetsig debatt mellan försvarare och utmanare av det befintliga banksystemet. I denna debatt ingår bankirer, nyliberala ekonomer, centralbanker, oberoende forskare och aktivister som alla antingen försöker rädda status quo eller reformera till ett bättre system.

Bör staten ge ut egna pengar i konkurrens med privata banker? Storbankerna och Kinberg Batras betalningsutredning har hävdat att en statligt utgiven digital peng som e-kronan skulle vara ett riskabelt socialt experiment som kan leda till ekonomisk stagnation. Men är det verkligen sant?

Dr. Michael Kumhof från Bank of England har motsatta åsikter, han hävdar att införandet av statligt utgivna pengar som en e-krona har otvetydigt positiva effekter, det skulle öka produktivitet, skapa finansiell stabilitet och mer välstånd för alla.

Missa inte detta tillfälle att träffa Dr. Michael Kumhof från Bank of England och få veta mer om hans senaste forskning om statligt utfärdade digitala pengar vid vårt webbseminarium onsdagen den 31 maj kl. 19-21.

Fri entré
Anmäl Dig
Datum 31/5
Tid 19:00
Arrangör Positiva pengar, ABF Stockholm
Plats Distans
Fri entré
Translate this page