Kata Dalström förevigad genom skulptur i ABF-huset
22 september, 2023
Under torsdagen den 21/9 avtäcktes och invigdes en skulptur föreställande Kata Dalström i ABF-huset i Stockholm. Skulpturen är tillverkad av konstnären Britt-Marie Jern och skänkt till ABF Stockholm av tankesmedjan Katalys.
Kata Dalström, född Anna Maria Katarina Carlberg 1858, var en socialistisk agitator och frontfigur för den unga arbetarrörelsen i Sverige under början av 1900-talet. Fram till sin död 1923 reste hon land och rike runt och talade om frågor som allmän rösträtt samt facklig och politisk organisering.
Till hennes minne har en skulptur nu placerats utanför Katasalen i ABF-huset på Sveavägen i Stockholm.
– Kata Dalströms betydelse för arbetarrörelsen är stor. Hennes engagemang och uthållighet, hur hon utan att ge upp fortsatte att kämpa för det hon var övertygad om var rätt – i en tid då kvinnor inte ens fick rösta – är än idag en stor inspirationskälla för många. Och det är den typen av engagemang och solidaritet samhället behöver mer av i dag, säger Calle Nathanson, studieombudsman på ABF Stockholm.
Skulpturen skänktes till ABF Stockholm från tankesmedjan Katalys, som tidigare i år firade sitt tioårsjubileum.
– Vi har haft hundratals möten i Katasalen och i ABF-huset, och Kata Dalströms namn är även återspeglat i vårt eget. Till vårt jubileum ville vi göra någon form av manifestation, som en gåva till hela arbetarrörelsen. Samtidigt ville vi råda bot på det underskott av kvinnliga monument och statyer som råder, och resultatet blev den här skulpturen, säger Daniel Suhonen chef vid Katalys och initiativtagare till Kata-skulpturen.
Konstnären till verket, Britt-Marie Jern, har stor erfarenhet av offentlig konst och inte minst att avbilda människor. I hemstaden Göteborg finns bland annat en byst av Carl-Axel Moberg på Stadsmuseet, ett porträtt av Dan Andersson på Järntorget och verket Mannen och trädet i Bagaregården.
– Jag avbildar gärna människor och jobbar med porträtt. Det var häftigt att arbeta med Kata, när jag fick frågan och började höra mig för om henne dök en massa otroliga berättelser upp. Om hur hon burits runt på en träställning av arbetarna på en textilfabrik i Lerum, för att fabrikören vägrat låta hennes fötter röra hans mark.
– Det känns fantastiskt att hon nu får finnas utanför Katasalen i ABF-huset. Jag är gammal socialist och kommer från en engagerad, klassmedveten arbetarfamilj. Vi var stolta arbetare, helt enkelt, och självklart har vi Kata Dalström att tacka för en del av det.
<< Tillbaks till nyhetssidan