Kurs Dator & IT

Grundkurs i säkerhet på internet och e-ekonomi, seniorer

Lär dig hur du surfar säkert och hur du hanterar din digitala vardagsekonomi på ett säkert sätt!

Idag behöver vi inte bara förstå internet och den digitala vardagen utan också kunna skilja på sanning och lögn på nätet! Under denna grundläggande nybörjarkurs inom internet och säkerhet på nätet utforskar vi bland annat webbläsare, sökmotorer, internetsäkerhet, hantering av lösenord, skydd mot ID-kapning samt viktiga verktyg som BankID, Swish, Kivra och E-fakturor. Kursen passar dig som vill bli tryggare och smartare i den digitala världen! Internet är fullt av nyheter, propaganda, skämt och desinformation. Hur kan vi avgöra vad som är verkligt och vad som är falskt? Här lär vi oss att hantera desinformation och går igenom massa smarta knep för att undvika att bli lurade!

Preliminärt program för kursen:

• Internet – hur fungerar det och vad behöver jag för att "surfa" på ett säkert sätt?

• Webbläsare, flikar, favoriter och stjärnmarkeringar – praktiska färdigheter

• Säker surf: rensa cookies, skydda personuppgifter och känna igen bluffar på nätet

• Vardagsekonomi på internet: BankID, Swish, Kivra och E-fakturor

• Hantering av lösenord och skydd mot ID-kapningar

• Datorns egna skydd: antivirusprogram och brandväggar

• Säkerhetstänk och källkritik vid internetanvändning

Efter kursen har du ökad förståelse för hur internet fungerar, kan hantera din digitala vardagsekonomi och vet hur du skyddar dig själv och din information på internet. Under kursens tillfällen hinner vi igenom såväl teoretiska genomgångar och har dessutom mycket tid och möjlighet att diskutera och själva få prova på. Här möter du många som, precis som du försöker förstå sig på dagens teknik.

Nivå

Nybörjarnivå, men det är bra om du är bekväm med att använda datorns mest grundläggande funktioner.

Material och upplägg

Ta med din egen dator till kursen eller informera oss under "kommentar" i din bokning att du önskar låna en dator från oss!

Utgångspunkten i alla våra kurser är folkbildningspedagogiken. Den bygger i korthet på en dialog mellan ledare och deltagare. Ledaren är navet i undervisningen men deltagarnas önskemål, förkunskaper och behov är avgörande för hur den gemensamma kunskapsresan ska se ut. Här ägnar vi oss åt lärande i en liten demokratisk grupp där nyfikenheten och glädje genomsyrar arbetet. Varmt välkommen!

Cirkelledare

Lara Domnina är systemvetare i grunden. Lara arbetar med digitaliseringsprojekt, workshop-ledning samt utbildningsmaterial för systemanvändare. Lara har varit systemanalytiker i över 15 år inom databranschen. Hon har erfarenhet från olika områden och branscher såsom bilindustri, finans, offentlig verksamhet och sjukvård. Som systemanalytiker är hennes jobb att förstå det komplexa, ta fram hållbara lösningar och presentera dem på ett pedagogiskt sätt. Lara brinner för att hjälpa andra navigera i vår digitala värld.

Bra att veta

  • För att kunna erhålla rabatt behöver du för tillfället använda dig av betalsättet: faktura.
  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Kallelse/fakturor skickas till din mejladress. Titta i din skräppost om du inte ser den. Vill du ha den med post skriv det i kommentarsfältet vid anmälan. 
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer, arbetslösa på heltid och långtidssjukskrivna på heltid har 10 procent rabatt på kurser.
  • OBS! Även om kursen har passerat startdatum så kan det finnas platser kvar och möjlighet att anmäla sig till kursen. Du får vid sen anmälan besked att du står på reservplats för att startdatum har passerat och får vänta in en bekräftelse från oss om du sedan får en bekräftad plats på kursen. Du börjar då nästkommande tillfälle och betalar fullt kurspris.
  • Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos ABF Stockholm, samt om villkor och ångerrätt hos oss https://abfstockholm.se/kurser/om/
Pris
1750:- Ordinarie pris
Anmäl Dig
Startdatum 15/10
Tidpunkt 13:00 - 14:30
Antal tillfällen 8
Arrangemangsnummer 514899
Plats ABF-huset (ej fastställd sal), ABF-huset
Pris 1750:- (Ord. pris)
Translate this page