Lanzmanns val – Shoah
Filmen som förändrade förståelsen av Förintelsen

Välkommen till en föreläsnings- och diskussionscirkel där vi djupdyker i Shoah's olika teman
Vilka val gjorde Lanzmann egentligen och hur påverkar de filmens berättelse? Hur framställs de som gjorde motstånd, de som valde att inte se och varför hade han med så få kvinnor i filmen?
Med inbjudna gäster till varje tillfälle tar vi oss an dessa teman och även frågor om filmens uppbyggnad, klippning, regi och genre.
”Ett mästerverk, en förening mellan skräck och skönhet, en film fylld med magi” skrev Simone de Beauvoir i Le Monde 1985. Hon hade precis sett Claude Lanzmanns mastodontepos Shoah och slogs som många andra av hur denna film berättade om ett av vår tids mörkaste kapitel på ett sätt som kändes i hjärtat, kroppen och själen.
Nu 40 år efter det att filmen hade sin premiär presenterar Folkets Bio tillsammans med Robert Weils stiftelse och Sveriges Museum om Förintelsen filmen igen. 80 år efter det att Auschwitz-Birkenau befriades och andra världskriget tog slut.
Nivå
Du behöver inga förkunskaper. Korta utdrag från filmen visas varje gång och det finns möjlighet att se den i helhet under hösten på Folkets bio och 27/1 2026 på ABF.
Material
Vid kursstart delas ett kompendium ut med kortare texter som ska läsas inför varje tillfälle.
Cirkelledare
Rebecka Katz Thor är doktor i estetik och ansvarig för musieutveckling på Sveriges museum om Förintelsen. I sin verksamhet som forskare, skribent och curator intresserar hon sig för hur samhällen minns och tar ansvar för svåra arv, genom konst, museer och monument. Hon har mångårig erfarenhet av forskning inom kulturella minnesstudier, med ett särskilt fokus på representationer och hågkomst av Förintelsen.
Bra att veta
- Rabattkod går endast att registrera vid betalsätt: faktura.
- För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
- Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
- Kallelse/fakturor skickas till din mejladress. Titta i din skräppost om du inte ser den. Vill du ha den med post skriv det i kommentarsfältet vid anmälan.
- Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
- Pensionärer, arbetslösa på heltid och långtidssjukskrivna på heltid har 10 procent rabatt på kurser. För att nyttja en rabatt kan du enbart använda betalsätt faktura. Skriv anledning till rabatt i kommentarsfältet.
- OBS! Även om kursen har passerat startdatum så kan det finnas platser kvar och möjlighet att anmäla sig till kursen. Du får vid sen anmälan besked att du står på reservplats för att startdatum har passerat och får vänta in en bekräftelse från oss om du sedan får en bekräftad plats på kursen. Du börjar då nästkommande tillfälle och betalar fullt kurspris.
Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos ABF Stockholm, samt om villkor och ångerrätt hos oss https://abfstockholm.se/kurser/om/.
Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.