Nyhet Allmän information

Kvinnocentret i Tensta-Hjulsta skapar rum för lärande, gemenskap och trygghet

Sedan 1997 har Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta hjälpt kvinnor med invandrarbakgrund att bryta isolering, hitta gemenskap och lära sig nya saker. I samarbete med ABF Stockholm anordnar de regelbundna studiecirklar bland annat i svenska, engelska och turkiska.

I ett bostadsområde i Tensta, en kort promenad från tunnelbanestationen, ligger Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta. Föreningen har i 25 år tagit emot kvinnor som är i behov av stöttning och gemenskap. De har öppet varje vardag mellan 9 och 14, och schemat på whiteboardtavlan i hallen är full av aktiviteter.

– Vi har språkundervisning i svenska, engelska och turkiska, kurser i handarbete och matlagning och gör regelbundet utflykter, berättar Ferial Aghali, styrelseledamot som sköter en stor del av det dagliga arbetet tillsammans med Nursen Okan, kassör och engagerad i föreningen sedan 20 år.

Dörren till föreningen står öppen för alla kvinnor, men många av medlemmarna är kvinnor i medelåldern och med invandrarbakgrund, en grupp som genom åren haft svårt att etablera sig i samhället och varit överrepresenterade i arbetslöshetsstatistiken.

– Vi vill stärka invandrarkvinnor och hjälpa dem att bryta den isolering som många upplever. De här områdena är väldigt segregerade och kvinnorna har inte samma möjligheter att integreras i samhället. Många känner att de inte har någonstans att vara eller någonting att tillhöra. Här kan de träffa andra kvinnor, få ett sammanhang och en gemenskap samtidigt som de lär sig nya saker. En del lidar av psykisk ohälsa eller har en jobbig hemsituation, här kan de få ett andrum, säger föreningens ordförande Hero Rashid.

Samarbete med ABF Stockholm
Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta får medel av stadsdelsförvaltningen för att driva sin verksamhet men får även stöttning genom samarbeten med andra aktörer, till exempel Unizon, Tensta konsthall, Tensta simhall och ABF Stockholm. Med hjälp av ABF Stockholm kan de hålla igång de populära studiecirklarna i svenska, engelska, turkiska och handarbete. De har tillsammans med ABF Stockholm nyligen tagit initiativ till en designkurs.

– Det är en designer som ska komma hit och hjälpa kvinnorna att rita modeller för att sy kläder. Studiecirkelformen passar väldigt bra för människor som saknar sysselsättning på grund av språksvårigheter, och vi är otroligt glada för det här samarbetet, säger Hero.

Föreningen jobbar dessutom med folkbildande insatser. I samband med det senaste riksdagsvalet bjöd de till exempel in representanter från de olika partierna för samtal. De har arrangerat föreläsningar om våld i nära relationer och barnuppfostran och haft workshop om könsstympning.

Regelbundna utflykter
Ett sätt att bryta den isolering som många av medlemmarna känner är att regelbundet göra utflykter tillsammans. Ferial berättar om hur de under förra veckan gjorde en utflykt för att öva på turkiska.

– Då åkte vi till en turkisk restaurang och beställde alla själva på turkiska, sedan fick restaurangägaren berätta vad som var rätt och vad som var fel. Vi gör liknande aktiviteter i svenskundervisningen, då åker vi till exempel till biblioteket.

– Vi planerar också att besöka ABF-huset i staden så att kvinnorna sedan kan ta sig dit på egen hand för att ta del av föreläsningar och seminarier, tillägger Hero.

Syftet med utflykterna är dels att umgås och ha en trevlig stund tillsammans, dels att uppmuntra kvinnorna till att bli mer självständiga.

– En del av de här kvinnorna kan inte ta sig in till stan själva men känner en trygghet med de andra medlemmarna. Nästa gång vågar de kanske åka till ett annat område själva. Segregationen och en del ekonomiska aspekter gör att många annars bara håller sig till sitt närområde, säger Hero.

Ideellt arbete som ger tillbaka
Likt de flesta andra styrelseledamöterna kom Hero Rashid till kvinnocentret som medlem. Syftet med förening är detsamma nu som då, men minskade intäkter under åren har gjort att de har behövt göra anpassningar i verksamheten. Heltidsanställningar har blivit en halvtidstjänst och föreningen förlitar sig i dag till stor del på ideellt arbete. Hero jobbar till vardags på Socialtjänsten men många av de som är engagerade i den dagliga verksamheten är pensionerade. Att varje dag kunna hjälpa kvinnor och dela med sig av sin energi och kärlek ger dock så mycket tillbaka, berättar Ferial.

– Jag har alltid varit en aktiv människa och vill kunna dela det med andra. Att kunna göra något för andra ger mig glädje och jag tycker om att kunna hjälpa och lyssna på kvinnorna. Det ska inte bara stå still och bli rutinmässigt, jag tycker inte om rutiner. Jag tycker om när det händer saker.

Om ni fick drömma fritt om framtiden för föreningen, vad önskar ni då?
– En av de största drömmarna är att ha nya, fina lokaler i centrum så att alla kvinnor kan komma hit. Vi har medlemmar med funktionsnedsättningar som inte kan ta sig hit idag. Jag drömmer om att fler unga kvinnor ska komma in i verksamheten, att vi ska få fler resurser och anställda som kan jobba med utveckling. Vi har som ambition att kvinnorna ska må bra, att de ska ta för sig i samhället, ha bättre livskvalitet och bli så pass självständiga att de inte längre behöver föreningen, säger Hero.

Mer om Kvinnocenter Tensta-Hjulsta
Kvinnocenter Tensta-Hjulsta är en ideell förening som grundades 1997 med syftet att stärka och stödja kvinnor med invandrarbakgrund. De har idag ca 200 medlemmar och en verksamhetslokal i Tensta i Stockholm. Samarbetet med ABF Stockholm startade 2006 och har pågått sedan dess. Läs mer om kvinnocentret på deras hemsida.

<< Tillbaks till nyhetssidan
Translate this page