Nyhet Pressmeddelande

Skådespelerskan Kateryna Kisten spelade mot Ukrainas president – nu har hon startat teatergrupp på ABF Stockholm

Den ukrainska skådespelerskan Kateryna Kisten har startat en teatergrupp med språkinlärningsfokus på Ukraine Competence Program, ett projekt som drivs av ABF Stockholm och finansieras av Europeiska socialfonden. Teatergruppen är en del av programmets ambition att skapa sociala och meningsfulla sammanhang för deltagarna. Den 31 maj uppträder teatergruppen för första gången på ABF Stockholms nya kulturscen Folkrummet.  

– Jag hoppas att teatergruppen blir en möjlighet för deltagarna att öva på svenska och engelska samtidigt som de får prova något nytt och utforska både olika känslor och sig själva genom skådespeleri. Om jag får drömma helt fritt vill jag att teatergruppen uppträder på Kulturhuset, säger Kateryna Kisten, skådespelerska och deltagare på Ukraine Competence Program.  

Hon började själv som deltagare i programmet i januari för att läsa svenska och engelska.

Teatergruppen läser, bearbetar och repeterar huvudsakligen ukrainsk poesi på svenska, engelska och ukrainska. Idén om att starta en teatergrupp med språkinlärningsfokus kommer från Kateryna Kistens tidigare erfarenheter på bland annat Dramaten och Moderna Museet där hon gjort egna poesiuppläsningar på svenska och ukrainska. Hon tror på kombinationen av språkinlärning och konst som en alternativ metod till de mer formella pedagogiska tillvägagångssätten som används i klassrummen. 

– Den här typen av pedagogiska metoder är något nytt för mig. Det är ett fantastiskt sätt att lära sig ett nytt språk, särskilt för att öva på att uttala svenska och engelska ord korrekt, berättar Daryna Hladka, deltagare i teatergruppen och Ukraine Competence Program. 

Iryna Shalimova berättar vad teatergruppen betyder för henne: 

– Teatergruppen handlar om mer än att lära sig om skådespeleri eller att öva på svenska och engelska för mig. Med hjälp av teatergruppen får jag utlopp för mina känslor och tankar. Det är svårt att öppna upp sig och känna känslan av frihet med tanke på vad som pågår i vårt hemland. Tack vare teatergruppen är jag en del av ett större sammanhang och kan känna mig fri igen! 

Den 31 maj framträder Kateryna Kisten med sin teatergrupp för första gången på ABF Stockholms nya kulturscen Folkrummet på Cirkeln Bakfickan. För att introducera teatergruppens deltagare kommer de att framföra en egen tolkning av barnramsan “The house that Jack built”. Därefter kommer gruppen att göra en uppläsning av en text, skriven av Kateryna Kisten, som handlar om skillnaderna mellan svenskar och ukrainare. 

Folkrummet arrangeras av ABF Stockholm i samarbete med Ukraine Competence Program och bjuder på en kväll med ukrainsk kultur i fokus. Kvällen kommer att bestå av flera liveframträdanden och ett panelsamtal med Lawen Redar (kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna), Ragnar Berthling (Musikcentrum Öst), Karl Volkohon (journalist) och Kateryna Kisten. Panelsamtalet modereras av ABF Stockholms studieombudsman Calle Nathanson och tillsammans kommer de att diskutera kring frågeställningen “Vad händer med kultur i krig?”. 

Läs mer om Folkrummet HÄR.

Vem är Kateryna Kisten? 

Kateryna Kisten har en omfattande portfolio inom film, teater, dans och sång. Ett av hennes mest omtalade projekt är serien “Folkets tjänare” där hon spelade mot Ukrainas nuvarande president Volodymyr Zelenskyj. Hon kom till Sverige för över ett år sedan och har sedan dess etablerat sig i Stockholms kulturliv genom framträdanden på bland annat Dramaten, Moderna Museet och Riksteatern. 

Om Ukraine Competence Program 
Ukraine Competence Program, som finansieras av Europeiska socialfonden, är ett initiativ som riktar sig till dem som har flytt kriget i Ukraina. Programmet består av fyra delar: språkkurser i svenska och engelska, arbetsmarknadskurser och arbetscoachning, kurser i samhällsorientering samt sociala aktiviteter. Syftet med programmet är att öka deltagarnas kompetens inom områden som krävs för att de ska kunna etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. ABF Stockholm tror på en kombination av dessa insatser och ett brett programutbud för att möjliggöra ett snabbare inträde i det svenska samhället och ett steg närmare självförsörjning. 

<< Tillbaks till nyhetssidan
Translate this page