Nyhet Allmän information

Trans Fest skapar trygga rum och gemenskap för transpersoner i Stockholm

Sedan starten 2015 har Trans Fest skapat platser i Stockholm där transpersoner kan känna sig fria, sedda och hörda. De anordnar fester, filmfestivaler, bruncher och studiecirklar för sina medlemmar och har nyligen utsetts till Årets förening av ABF Stockholm.

Leolina Silkeberg är nyvald ordförande i Trans Fest, en Stockholmsbaserad förening för transpersoner med drygt 100 medlemmar. Föreningen bildades 2015 på Trans day of remembrance, en högtid där man sörjer och hyllar liven och offren för transfobiskt våld.

– Det var ett sätt för oss att ses, sörja och samla kraft tillsammans. Sedan dess har vi växt med olika sociala och kulturella evenemang för transpersoner och allierade, säger hon.

Syftet med föreningen, berättar hon, är att skapa trygga rum för transpersoner och tillgängliggöra transrelaterad kultur.

– Det är en plats och ett sammanhang där vi får ha kul och kan uttrycka oss med våra kroppar genom till exempel dans. Vi har velat bygga ett nätverk och skapa platser i Stockholm där vi kan känna oss fria, sedda och hörda.

Bland evenemangen som Trans Fest anordnar finns en filmfestival, regelbundna bruncher, en stor fest under Stockholm Pride och studiecirklar tillsammans med ABF Stockholm.

– Sedan pandemin har vi haft olika studiecirklar i ABF Stockholms lokaler. De stödjer oss ekonomiskt på olika sätt och har bland annat sponsrat filmfestivalen. Det är ett fruktsamt samarbete och vi är väldigt glada att bli stöttade av arbetarrörelsen. Dessutom vann vi Årets förening i år, så vi känner oss sedda och hörda av ABF Stockholm, säger Leolina och fortsätter:

– Precis som många marginaliserade grupper är det för oss livsviktigt att få ekonomiskt stöd av institutioner. Vi jobbar för att ha så billiga och tillgängliga evenemang som möjligt och med hjälp av bidragsgivare kan vi se till att alla kan komma på våra evenemang.

Trans Fest är partipolitiskt obundna, och medan systerorganisationerna Transsammans och FPES arbetar med opinionsbildning kring transfrågor har Trans Fest ett fokus på nöje och sammanhang.

– Många i vårt community mår väldigt dåligt och vi upplever att det är livsviktigt för många att kunna träffa andra och prata fritt utan att behöva förklara sig. Bara att kunna äta en god våffla och skratta lite tillsammans är viktigt. 

Vilka planer och drömmar har ni för Trans Fest framåt?

– Att kunna fortsätta göra det vi redan gör, ha större festivaler och andra kulturella aktiviteter. Vi skulle vilja fixa någon slags fest månadsvis, så som vi gör med bruncherna.

<< Tillbaks till nyhetssidan
Translate this page