Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1
Poäng: 100
I kursen får du lära dig människors fysiska, psykiska och intellektuella utveckling vid funktionsnedsättning, speciellt hos barn och unga. Du får förståelse för livsvillkor och möjligheter till utveckling utifrån samhällets stöd. Du får kunskap om vilka lagar och bestämmelser som finns inom området.
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1 ger dig som elev grundläggande kunskaper om vilka funktionsnedsättningar som finns, hur dessa påverkar individen och vilka lagar och bestämmelser som finns. Du får fördjupad förståelse för hur du kan främja kommunikation och samspel samt pedagogiska arbetssätt som ökar delaktighet och självbestämmande.
Kursens centrala innehåll:
- Barn och ungas utveckling vid funktionsnedsättning.
- Olika funktionsnedsättningar, till exempel olika former av rörelsehinder, intellektuella funktionsnedsättningar och syn- och hörselnedsättningar samt deras konsekvenser i vardagen.
- Identitetsutveckling och självbild vid funktionsnedsättning.
- Livsvillkor och möjlighet till utveckling utifrån samhällets stöd och service.
- Tillgänglighet i inre och yttre miljö.
- Sinnesstimulering för att främja kommunikation och samspel.
- Sexualitet och relationer.
- Pedagogiska arbetssätt och välfärdsteknologi som främjar delaktighet och självbestämmande.
- Planering, genomförande, dokumentation och utvärdering av stöd- och hjälpinsatser till den enskilde utifrån biståndsbedömning.
- Bemötande och professionellt förhållningssätt.
- Teamarbete och samverkan internt och externt.
- Förebyggande arbete och rutiner för hantering av hot- och våldssituationer.
- Historiska perspektiv över vilka normer, värderingar och synsätt som påverkat synen på funktionsnedsättning.
- Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland FN:s konvention om barnets rättigheter och FN:s-konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning samt de intentioner som finns bakom lagarna.
SÅ ANSÖKER DU
Du ansöker till kursen genom din hemkommuns webbplats. Vi har avtal med nästan alla kommuner i Stockholms län, så de flesta kan söka våra kurser oavsett var i Stockholm man bor. Du har också rätt att läsa grundläggande kurser i kärnämnen i vilken kommun du vill.
Om du inte hittar din kommun i listan kan det vara så att ABF Stockholm saknar avtal med din hemkommun för denna kurs. Du har då möjlighet att göra en ansökan genom en annan kommun. Observera att du måste få ansökan beviljad av Vuxenutbildningen i din hemkommun för att få lov att studera i annan kommun.
Om du inte hittar din kommun i listan rekommenderar vi att du ansöker kursen genom Stockholms kommun: www.komvux.stockholm.se