”Visionen är att det ska spraka om ABF-huset”
9 februari, 2024
Lena Wolmner har ansvarat för Malmöfestivalens enorma kulturprogram, kurerat WOW Talks på Way out west och skickat ut pop-, rock- och teaterturnéer genom precis hela landet. I januari tillträdde hon rollen som programansvarig på ABF-huset, och målet är tydligt: ”Vi ska hitta vår plats på kulturkartan och utveckla en folklig och självklar kulturmötesplats mitt i city”.
Lena Wolmner har siktet klart inställt. På en förändringsresa och i en tydlig riktning. Men lika viktigt som det kommer att vara att utveckla och lägga till, kommer det vara att bevara och förvalta det som redan finns.
– Vi ska inte ta bort något av allt det breda och fantastiska som redan sker på ABF-husets scener, men vi ska utveckla och lägga till. Vi ska göra större, mer och häftigare. Visionen är att det ska spraka om ABF-huset, berättar hon.
Delvis hämtar hon inspiration från sitt föregående arbete, med Bagarmossens Folket hus. Uppdraget var att vända trenden, från en konkursmässig, fallfärdig verksamhet till en levande och relevant mötesplats för kultur och lokalbor. Sju år senare var lokalerna totalrenoverade och programmet rymde 200 arrangemang per år.
– Det enskilt viktigaste vi gjorde var att möjliggöra för rummen att förändras beroende på sammanhang. Det vill jag göra i ABF-huset också – skapa olika typer av rum i huset som än tydligare sätter en känsla hos besökaren. Atmosfären ska pendla mellan allt från Debaser eller en rökig jazzklubb till Kulturhuset, operan eller en ny och oslipad tankesmedja.
– Den som kommer in ska känna i kroppen att den är på väg mot en skithäftig konsert, en föreläsning med en stor tänkare eller en poesiläsning som fullständigt skakar om en. Och det är ju det som är styrkan med ABF-huset, att allt sådant här kan hända parallellt under samma kväll. På ett våningsplan kan du se ett dance performance, på ett annat diskutera och debattera aktuella samhällsfrågor och på entréplan kan du dricka ett glas vin och smälta intrycken i Cirkelns bakficka. Det finns inte många sådana här platser kvar.
Vad händer nu?
– Mycket! Allt vi redan gör fortsätter och successivt lägger vi till nya erbjudanden, samarbeten och möjligheter. När vi är helt i mål är svårt att säga och det kommer att behöva ta tid.
– Nu behöver vi identifiera och konkretisera vår plats på kulturkartan. Vad och var kan vi leverera som ingen annan kan? Och därifrån ska vi börja bygga den folkliga och självklara kulturmötesplats som ABF-huset ska vara.
Vill du veta mer, diskutera idéer eller bara säga hej?
En ytterligare framgångsfaktor i arbetet med Bagarmossens Folkets hus menar Lena var alla goda samarbeten och samverkansaktörer. Och det är ett kontaktnät hon mer än gärna fortsätter att utvidga. Hör av dig till Lena idag, på lena.wolmner@abf.se.
<< Tillbaks till nyhetssidan