Nyhet Allmän information

50 år sedan militärkuppen i Chile – Magdalena Andersson, Anna Ekström m.fl. talade i ABF-huset

Under lördagen den 9 september uppmärksammades att 50 år har gått sedan den tragiska militärkuppen i Chile genomfördes, genom ett fullsatt minnesevenemang på ABF-huset i Stockholm. 

Bland de många talarna märktes bland andra Magdalena Andersson (S), Nooshi Dadgostar (V), Tucapel Jimenez (Chiles ambassadör).

Hur kunde det ske?
Hur agerade Sverige?
Hur fortsätter vi organisera oss för en demokratisk, jämlik och rättvis värld?

  • Hela Magdalena Anderssons går att ta del av på socialdemokraterna.se
  • Vår egen ordförande Anna Ekströms tal kan du läsa här nedan:

Hjärtligt välkomna till Stockholms vackra ABF-hus!

Ni är i gott sällskap. För  många chilenare, som tog sin tillflykt i vårt land, var dörrarna in till ABF-huset dörrarna in i Sverige. Hit kom man. Här mötte man varandra i chilenska organisationer, men man mötte också sina nya kamrater. 

Här lästes svenska, här formades manifest, här sjöngs det, här bildades föreningar, här knöts syskonbandet, fast. Hit kom barn, mammor och pappor, kvinnor och män. Olof Palme gick förbi med en kopp kaffe och bjöd på en cigarrett. För  många gick vägen in i Sverige genom ABF-huset.

Idag är det omöjligt att föreställa sig Sverige utan alla som tog sin tillflykt hit för 50 år sedan. Namn, sånger, ord, uttryck är för evigt inskrivna i vårt gemensamma historia och vår gemensamma dna. 

Sverige, som en gång var ett föregångsland, tar nu kliv bakåt, med en regering som rättar in sig i ledet och levererar auktoritära angiverilagar, omvänd klimatpolitik och inställd internationell solidaritet. Nu är det vi som tittar avundsjukt på ett Chile som lyckats minska marknadens grepp om skolan – och kämpar för att vi ska vara lika kloka i Sverige! Tack för hoppet och kamplusten det ger att veta att det går!

Idag ser vi tillbaka – och framåt. Hur kunde det ske? Hur agerade Sverige? Hur fortsätter vi organisera oss för en demokratisk, jämlik och rättvis värld? Frågor som är brännande aktuella när en auktoritär högervåg sköljer över världen. Vi ser fram mot en en eftermiddag för att minnas de som blev dödade, torterade och tvingade till flykt av den hänsynslösa militärdiktaturen i Chile mellan 1973-1990. 

Och vi ser fram mot att minnas alla dem som modigt stod emot, som inte gav upp ens när övermakten var så brutal. Det blir en tung dag.

Flyktingarna som kom hit för 50 år sedan var märkta av övergrepp, tortyr, krossade drömmar och brustna förhoppningar. Och flyktingar fortsätter att söka sig hit än idag – i Stockholm har var tionde flykting från Ukraina sökt sig till ABF Stockholm, precis som chilenarna för 50 år sedan. Till dagens flyktingar säger vi: Välkomna hit, till vårt ABF-hus och till vårt Sverige. Precis som vi sa till dem som flydde hit efter Pinochets blodiga kupp. Och till alla som kommit hit idag säger jag: Välkomna hit! 

<< Tillbaks till nyhetssidan
Translate this page