DIY-kurs: Scenkonstworkshop – samtal om ”Arv – del I & II” på Dramaten
ABF Stockholms samarbete med Dramaten fortsätter!
Välkomna till hösten scenkonst-workshop i samarbete med Dramaten! Denna gång blir det två föreställningskvällar i en då vi ser succéföreställningen ”ARV”: del I och del II som har nypremiär den 14 september, en totalt 7 timmar lång föreställning. Innan del II träffas vi i ett samtal med regissören Carl Johan Karlsson!
i ”Arv” möter vi ett antal homosexuella män i New York i dag. Här möts den yngre generationen som lever ett liv i relativ frihet – och den äldre som överlevde både AIDS-epidemin och ett samhälle fullt av förtryck.
I ett roligt, sorgligt och ärligt samtal försöker männen berätta om sina liv, ge en slags kollektiv lägesrapport och undersöka allt det ouppklarade som de tidigare aldrig satt ord på, allt för att kunna gå vidare. Ska de bara njuta av alla friheter eller måste de fortsätta kämpa? Hur hanterar man sin historia, hur läker man istället för att brinna upp?
Pjäsen som är skriven av Matthew Lopez är direkt inspirerad av E.M. Forsters roman Howards End, och nämns också ofta som en arvtagare till Angels in America, Tony Kushners omfångsrika pjäs (som även blivit tv-serie) som utspelar sig i New York under den brinnande AIDS-epidemin.
Läs mer om ”Arv” här: https://www.dramaten.se/repertoar/arv
Upplägget för kvällarna
Den 4 december träffas vi i Dramatens Foajé vid Lilla Scenen klockan 18.15 för att presentera oss för varandra och prata lite om föreställningen och vilka tankar vi har. Det är bra om alla har möjlighet att läsa previewn av del 2 av Matthew Lopez pjäs som finns här på engelska: https://www.dramatists.com/previews/6261.pdf Efteråt går vi och ser del I tillsammans mellan 19.00-22.30.
Dagen efter, den 5 december, börjar vi med regissörssamtalet där vi träffar regissör Carl Johan Karlsson klockan 16.45. Ni får möjlighet att ställa frågor om regi, manus, scenografi, men särskilt fokuserar vi på hur det är att arbeta med en föreställning som behandlar erfarenhet av utsatthet och utanförskap som man själv är drabbad av? Och hur hanterar man en föreställning som är 7 timmar lång? Vad händer med publiken och vad händer med en själv när man kliver in i en annan verklighet under så många timmar i sträck?
Efter samtalet tar vi att en liten paus så att ni får chans att hinna gå och äta någonting och därefter går vi och ser föreställningen tillsammans.
Anmälan och kostnad
Pris: 500 kr (ordinarie biljettpris 850 kr)
Biljetterna till de båda föreställningsdagarna ingår i priset för workshopen. Det finns bara 20 platser, så anmäl dig så snart du kan – först till kvarn gäller! I anmälan till oss behöver du förutom dina personuppgifter även ange vilken cirkel du leder/är med i eller på vilket annat sätt du samarbetar med ABF Stockholm.
Avanmälningsregler
- Om du inte kan komma på samtalet så måste du avanmäla dig till oss senast den 18 november för att kunna få tillbaka anmälningsavgiften på 500 kr.
- Om du avanmäler dig efter den 18 november eller missar träffen innan den 4 december och samtalet den 5 december utan någon avanmälan alls tillkommer en tilläggsavgift på 250 kr.
- Om du går på någon av föreställningarna utan att delta i träffen den 4 december och samtalet den 5 december tillkommer en tilläggsavgift i efterhand på 250 kr.