Nyhet Allmän information

ABF Stockholm lanserar YH-utbildning!

ABF har en drygt 100 år lång bildningstradition. Nu växer den med en yrkeshögskoleutbildning (YH-utbildning).

Från och med vårterminen 2021 är det möjligt att läsa en YH-utbildning till kontakttolk via ABF Stockholm. Beslutet kom igår och Håkan Wiclander, studieombudsman på ABF Stockholm, är mycket nöjd med beskedet.

– ”Äntligen!” är den spontana känslan. Vi har jobbat på det här sedan 2016 och det känns riktigt roligt att vi nu kan erbjuda en YH-utbildning. Vi hoppas att detta är en i raden av YH-utbildningar. Vi har ett hårt men väldigt inspirerande arbete framför oss med detta, säger han.

YH-utbildningarna blir allt fler i samhället, och dess status har också höjts med åren. Det är en konkret utbildningsform som möter arbetsmarknadens behov och leder till snabba anställningar. Så för ABF Stockholm var det en självklarhet att också ansöka om att få arrangera YH-utbildningar.

– Jag är stolt över att få vara med i detta historiska ögonblick när ABF Stockholm för första gången får möjlighet att bedriva en yrkeshögskoleutbildning, säger Vesna Jovanovic som ansvarar för tolkverksamheten på ABF Stockholm.

– För tolkyrket innebär det professionalisering och statushöjning eftersom yrkeshögskola för kontakttolk leder till yrkeshögskoleexamen. För mig är det en belöning att efter 20 års arbete inom tolkyrket få möjlighet att genomföra en tolkutbildning inom yrkeshögskolan på ABF Stockholm, avslutar Vesna. 

YH-utbildningen kommer att utbilda kontakttolkar på arabiska, somaliska och tigrinja. Utbildningen är 18 månader lång, bedrivs på distans och ger 300 YH-poäng.

<< Tillbaks till nyhetssidan
Translate this page