Nyhet Allmän information

ABF Stockholms Kulturstipendiater 2024: Hyllning till Engagemang och Kreativitet

På ABF Stockholms årsmöte den 25 april 2024 riktas strålkastarna mot demokratins hjältar. I år är vi glada över att att få presentera mottagarna av ABF Stockholms kulturstipendier för 2024. Dessa stipendier, som delas ut från ABF Stockholms kulturfond, lyfter fram individer och grupper som brinner för kultur, bildning och inkludering.

Att vara en del av ABF Stockholm är att vara en del av en gemenskap som strävar efter att främja lärande och kreativitet i alla dess former. Därför är det med stolthet vi tillkännager årets värdiga mottagare.

Årets cirkelledare: Shahla Fallahian

Shahla Fallahian har varit konstledare på ABF Stockholms studieprogram sedan 2011. Hon har också varit bildledare för barn i den iranska barn- och ungdomsföreningen NIMA och på Birkagårdens Hemgård för både vuxna och barn.  Shahla leder cirklar i ämnen som teckning, måleri, kroki, skulptur, grafik och konstanalys och är en mycket engagerad, omtänksam och pedagogisk cirkelledare. Hon är mycket uppskattad av sin deltagare och många återkommer till hennes olika studiecirklar och kurser. Hon berättar gärna om olika konstnärer och konstinriktningar och om aktuella utställningar i sina studiecirklar. Hon inspirerar sina deltagare genom sin glada personlighet och delger dem sin kunskap. Hon är själv aktiv konstnär och ställer ut egna konstverk emellanåt. Shahla har utbildning bland annat från Nyckelviksskolan och Konstskolan i Stockholm.

”Folkbildning innebär att människor i från olika grupper i samhället möts kring ett gemensamt intresse och lär tillsammans” säger Shahla Fallahian. ”Som cirkelledare ska du ha och kunna förmedla kunskap och se alla i gruppen. Du ska att kunna inspirera deltagarna att hitta sitt uttryck inom konsten.”

Årets förening: Märta and The Cadillacs

Föreningen Märta and the Cadillacs har haft studiecirkel i musikutveckling sedan 2015 och har ett genuint musikintresse där de håller igång en musikskatt från 50- och 60-talen. Det är en liten förening med sju medlemmar som beskriver sig själva som ett coverband med egna arr av rock, soul, jazz, 50-tal och norsk jenka. Med liv och energi spelar de på alltifrån små privata trädgårdar till rena musiklokaler. Föreningen är verkligen en frukt av flera individers gemensamma strävan och samarbete. De är verkliga entusiaster!

Ingvar Sundén, en av medlemmarna i Märta and The Cadillacs, uttrycker deras syn på folkbildningens viktiga roll i kampen för vår demokrati: ”Folkbildning är ett sätt att berika människor som samtidigt gör dem mindre mottagliga för falska eller populistiska budskap.”

Årets eldsjäl: Fardosa Omar

Fardosa Omar är verksamhetschef på Rinkeby Folkets Hus sedan 2020. Hon har genom pandemi, ekonomiska kriser och maktskifte i staden arbetat upp ett digert verksamhetsprogram. Hon arbetar med outtröttlig vilja för att skapa verksamhet som speglar boendenas intressen och behov. Hennes ståndpunkt är glasklar: att huset är till för Rinkebyborna! Hon har bland annat kläckt idén, tagit initiativet till och leder genomförandet av Rinkeby bokfestival. En festival med otroligt höga ambitioner att samla gräddan av svenska och internationella författare och skribenter, parat med intressanta debutanter.

”För mig innebär folkbildning att dela kunskap och främja personlig utveckling, demokrati samt jämlikhet.” säger Fardosa Omar. ”Min relation med ABF-Stockholm har genom åren förbättrats betydligt och jag ser fortsatt möjlighet till ömsesidig vidareutveckling av våra verksamheter.”

ABF Stockholm gratulerar och tackar alla årets kulturstipendiater för deras enastående bidrag till kulturen och samhället. Med er entusiasm och ert engagemang fortsätter ni att lysa upp våra liv och inspirera oss att sträva efter större höjder.

<< Tillbaks till nyhetssidan
Translate this page