Evenemang Samtal

Världens Gnissel: Kulturundret Sydkorea

Vad är hemligheten bakom framgångarna?

Vad är det egentligen som gör Sydkorea så framgångsrikt? Både filmen, musiken och litteraturen har tagit världen med storm.

Filmen Parasit är den allra första icke-engelskspråkiga filmen som tilldelats en Oscar för bästa film. Utöver att den fick statyett för bästa internationella långfilm, bästa regi och bästa originalmanus av totalt sex nomineringar. Musikgruppen BTS var likaså det allra första icke-engelskspråkiga bandet som tog sig upp på amerikanska Billboard-listans topp. Bland ungdomar och influensers talas det om K-beauty som har boomat de senaste åren och sydkoreanska tv-dramaserier är numera stora både i Sverige och internationellt. Både K-pop och K-beauty är centrala beståndsdelar av den sydkoreanska popkulturen. Och även litteraturen har slagit stort internationellt, inte minst i form av författaren Han Kang som fick sitt internationella genombrott med romanen Vegetarianen.

Men hur pass medvetet eller omedvetet konsumerar vi koreansk samtidskultur och finns det en risk att vi missar vad kulturskaparna försöker berätta om landet och om människorna bortom rubrikerna?

Medverkande:
Tobias Hübinette, fil dr i koreanologi (koreaforskning) samt docent i interkulturell pedagogik och lektor vid Karlstads universitet
Vian Tahir, som arbetar med digitaliseringsfrågor och har studerat koreansk kultur vid Stockholms universitet
Nina Kartal, journalist på SVT Kultur som bevakar sydkoreansk popkultur
Samtalsledare är Somar Al Naher, kulturjournalist och frilansskribent

Länk till facebook-evenemanget

Välkomna till tredje samtalet av vår nya samtalsserie Världens Gnissel – Spaningar från världen som du borde ha koll på. Tillsammans med spännande gäster diskuterar vi världshändelser ur en liten mer annorlunda vinkel. Alla samtalen sänds live på vår facebook-kanal och kan även ses i efterhand på vår youtube-kanal

Fri entré
Anmäl Dig
Arrangör ABF Stockholm
Plats Livesändning på facebook
Fri entré
Translate this page