Evenemang Samtal

Världens Gnissel: Syrien 10 år

Vittnesmål från dem som var på plats när allting började

Välkomna till andra samtalet av vår nya samtalsserie Världens Gnissel. Spaningar från världen som du borde ha koll på. Tillsammans med spännande gäster diskuterar vi världshändelser ur en liten mer annorlunda vinkel. Ett nytt samtal släpps varje månad. Alla samtalen sänds live på vår facebook-kanal och kan även ses i efterhand på vår youtube-kanal

Världens Gnissel: Syrien 10 år – Vittnesmål från dem som var på plats när allting började

I detta samtal möter vi unga människor som vittnade upproren på plats i Syrien för 10 år sedan. Hur kändes det att vara på plats och vad hände då? Vi talar om en av vår tids – värsta regimer och en diktator som själv startade kriget när han brutalt slog ner kraven på frihet 2011. Assadregimen anklagas för massmord på civila, användning av kemiska vapen, tortyr och mord på oppositionella.
Syriska konstnärer, författare och journalister, som på olika sätt försöker förmedla de grymheter som regimen begår, har mördats eller fängslats.

Varannan syrier har tvingats på flykt sedan konflikten började i mars 2011 – många flera gånger.
Det är nutidens värsta humanitära kris. Över halva befolkningen är på flykt från sina hem. Hälften är barn och många är svårt traumatiserade.

Medverkande:
Möt Omar Al Shogra, i tre år levde han som politisk fånge i ett av världens farligaste fängelser och togs till avrättning den 11 juni 2015 och registrerades död. Men trots detta blev han istället utsmugglad av en korrupt militär ut ur fängelset och flydde till Sverige.

En av hans viktigaste uppgifter har varit att vittna inför världen, inte bara om det syriska krigets grymhet utan att vara voice for the voiceless politiska fångarna som än idag lever med denna brutalitet. Omar arbetar därför även som Director of Detainees affairs på Syrian Emergency Task Force. Idag är de aktuella med att implementerar en världsomvälvande lag ”Caesar act” i USA för att stoppa misären.

Möt också Khisal Al Baroudi, år 2011 var hon 14 år gammal. Hon är född i staden Hama, hennes pappa sattes i fängelse i sju månader 1981 när Hama gjorde uppror då.

”Vi såg demonstrationer i Tunisien, Libyen Yemen och Egypten, vi hade stora förhoppningar men samtidigt tänkte vi att det var omöjligt att samma uppror skulle ske i Syrien. När folk började gå ut på gatorna i Daraa kunde vi inte tro att det hände. I Hama samlade demonstrationerna 1 miljon människor. När militären tog kontrollen över min stad i juli 2014 bestämde sig mina föräldrar för att det var dags att ge sig av”. Säger Khisal.

Samtalet leds av Somar Al Naher, kulturjournalist och frilansskribent

Fri entré
Arrangör ABF Stockholm
Plats Livesamtal på ABF Stockholms facebook-sida
Fri entré
Translate this page