Nyhet Allmän information

Kommentar om samarbete med kinesiska skolor

Utrikespolitiska Institutet har efter noggranna efterforskningar kommit fram till att det finns kinesiska språkskolor som bedriver verksamhet i Sverige, och som har kopplingar till det kommunistiska partiet i Kina. Det är flera studieförbund och kommunala förvaltningar som samarbetat med dessa föreningar, ovetandes om kopplingen till den kinesiska diktaturen. 

ABF Stockholm har haft samarbete med fyra föreningar. Samtliga har bedrivit verksamhet som uppfyller alla kriterier för folkbildning, men har alltså samtidigt haft olika kopplingar till kommunistpartiet i Kina. Det här är en noggrant utarbetad metod som Kina driver globalt genom sin så kallade enhetsfront, för att stärka sin makt såväl nationellt som internationellt genom påverkansarbete. Så fort detta kom till ABF Stockholms kännedom avbröts alla samarbeten omedelbart. 

Som en förhållandevis liten civilsamhällsorganisation är det oerhört svårt att veta vilka internationella kopplingar och kontakter en enskild förening har. Den information som Utrikespolitiska Institutet har tagit fram hade krävt enorma resurser för ABF Stockholm att enskilt ta reda på. Här behöver vi tillsammans med det offentliga bygga än bättre skyddsnät. 

ABF Stockholms studieombudsman medverkade den 21 juni i Kalla Fakta och redogjorde för att samarbetena med dessa föreningar redan är avslutade. Här kan hela reportaget ses på TV4 Play.

<< Tillbaks till nyhetssidan
Translate this page