Kultur & Förening
En idé kring ett kunskapsmål – det är allt som behövs för att starta ett samarbete med oss på Kultur & Förening. Bara fantasin sätter gränser för vad det kan handla om.
Oavsett om du är del av en grupp eller förening som vill starta ett samarbete, eller om du helt enkelt är en person med en projektidé, så finns vi på Kultur & Förening här och kan hjälpa dig att nå ditt mål!
På Kultur & förening jobbar vi med grupper som driver studiecirklar inom t.ex. musik, dans eller teater, som ordnar olika sorters festivaler eller utställningar, eller som vill ägna sig åt olika typer av föreningsprojekt. Det gemensamma för dem alla är att man genom verksamheten lär sig nya saker tillsammans och/eller sprider kunskap och kultur till andra.
På de här sidorna kan du läsa mer om hur du samarbetar med oss som fri aktör, vad vi kan hjälpa dig med och hur du kommer i kontakt med oss.
Det här kan vi göra för er
Fundera på vad ni vill göra och hör av er till oss med er idé! ABF Stockholm kan hjälpa till att planera cirkelns/projektets upplägg, leta fram lämpligt studiematerial och utarbeta en studieplan. Cirkelledaren får en kostnadsfri utbildning. Vi har bra replokaler för scenkonst, dans och bandverksamhet, och kan även hjälpa er med marknadsföringsstöd och utlåning av t.ex. ljud- och filmutrustning. Kanske vill ni åka på studiebesök eller bjuda in någon föreläsare? Studiecirkeln behöver inte begränsa sig till traditionella träffar i möteslokalen.
Läs gärna mer om hur det fungerar att samarbeta med ABF Stockholm i PDF:en Samarbeta med ABF Stockholm
Så funkar vårt samarbete – steg för steg!
När vi startar igång ett nytt samarbete så brukar vi börja med att boka in ett möte där vi träffas och pratar om er verksamhet och er idé, samt vilken typ av stöd just er grupp behöver. Parallellt med det behöver den som ska vara ledare i cirkeln, eller rapporteringsansvarig för kulturprogrammen, gå på ett introduktionsmöte (men gärna även övriga i gruppen). Introduktionen är första steget mot ett samarbete med ABF Stockholm. Där berättar vi om förutsättningarna för ett samarbete, vilka vi är samt hur man driver en cirkel/kulturarrangemang och hur man jobbar tillsammans i gruppen.
Inför mötet är det bra om ni tittat igenom filmerna nedan som handlar om ABF och Folkbildnings historia och om hur det är att vara cirkelledare/rapporteringsansvarig. Ni behöver också ha läst igenom ABF:s idéprogram så att ni får koll på vilken värdegrund ABF Stockholm har eftersom varje grupp behöver vara ense med oss om den.
En 3 minuters genomgång om att vara cirkelledare
En film om ABFs historia, 9 minuter: https://vimeo.com/user1713866/review/462752249/e2610fdf29
ABF Stockholms idéprogram: https://www.abf.se/om-abf/organisation/ideprogram/
Tågordningen är alltså så här:
- Ni kontaktar oss via intresseanmälan i fliken ”Kontakt/Intresseanmälan”
- En av våra samordnare kontaktar er och bokar in ett samarbetsmöte
- Ni tittar på filmerna och läser om ABF:s värdegrund
- Du/ni anmäler er till och går på ett fördjupat introduktionssamtal här: Anmälan – introduktionssamtal med ABF Stockholm (office.com)
- Du/ni och er samordnare träffas på ett samarbetsmöte och pratar igenom hur samarbetet med just er grupp ska se ut
- Ni sätter igång med er verksamhet!
Rapportera in verksamheten
En viktig del av cirkelledarens och rapporteringsansvariges uppgift är att löpande rapportera in närvaro/publiksiffror för verksamheten. Detta behöver så långt det är möjligt göras i samband med varje träff, men allra senast 14 dagar efteråt. När ni rapporterar in cirkel/workshop-träffar behöver ni även skriva lite kort om vad ni gjort på varje träff, 1-2 meningar är fullt tillräckligt 🙂
Ni rapporterar er verksamhet löpande via e-tjänsten: https://arretjanst.abf.se/
Kontakta oss
Hör av dig till oss med just din idé via formuläret i fliken kontakt/intresseanmälan!