Nyhet Allmän information

Oleksandra flydde krigets Ukraina – nu är hon lärare på ABF Stockholm

I mars 2022 flydde Oleksandra Kharchenko från ett krigsdrabbat Ukraina, genom Europa för att landa i Sverige. Nu har hon kunnat återförenas med sin familj och jobbar som engelskalärare på ABF Stockholm – ett arbete hon först fick upp ögonen för under en av studieförbundets kurser i svenska.

Det har gått nästan ett år sedan Oleksandra Kharchenko flydde från sitt hem och liv i Charkiv i östra Ukraina, ett av de områden som drabbats värst av den ryska invasionen.

Hon lämnade sitt hem den 1 mars, reste med bil i fem dagar och stannade till i Polen innan hon den 18 mars kom till Sverige.

– Min yngsta dotter var sedan tidigare i Sverige på semester och kunde inte ta sig tillbaka till Ukraina när kriget bröt ut. Därför bestämde vi oss för att återförenas här. Nu är båda mina döttrar, min man och svärmor här.

Ukrainska flyktingar har inte rätt till svenska för invandrare (SFI). Oleksandra deltog i stället i ett av ABF Stockholms projekt, Hello Stockholm, där hon och övriga deltagare dels fick läsa svenska, dels delta i olika kulturaktiviteter runt om i Stockholm. Det blev hennes väg in i det svenska samhället – och till hennes nuvarande jobb. Hon har dubbla examen inom engelska och psykologi och jobbade innan kriget som engelskalärare i sitt hemland.

– Samtidigt som jag studerade svenska sökte jag jobb. Jag hade precis varit på en jobbmässa och hade skrivit ut flera exemplar av mitt CV när jag en dag tänkte ”jag trivs så bra här, varför inte lämna mitt CV i receptionen?” Ett par dagar senare fick jag ett samtal. Jag gick på en intervju och sedan började jag jobba som engelskalärare på folkbildningen inom ABF Stockholm.

Att försöka bygga upp ett nytt liv i ett främmande land är svårt, och den första tiden i Sverige var långt ifrån enkel.

– Min man kom hit efter mig och Migrationsverket skickade honom först till Västerås. Det var väldigt tufft eftersom jag hade fått jobb i Stockholm samtidigt som han var nyanländ och inte kunde språket eller hur saker fungerar i Sverige. Jag kunde inte hjälpa honom på det sätt som jag hade velat.

Sedan juni är Olekandra lärare i två engelskakurser riktade mot ukrainare: den ena med fokus på grundläggande engelska, den andra på affärsengelska.

– Den är särskilt inriktad på arbetsmarknaden och allt som kan hjälpa ukrainare att få jobb i Sverige. Vi pratar till exempel om hur man söker jobb, skriver CV, fyller i sin Linkedin-profil och andra tips och tricks för att vara framgångsrik i sitt jobbsökande, berättar hon och fortsätter:

– Att få komma till jobbet och se den stora röda flaggan med ABF-logotypen i entrén är en av mina lyckligaste stunder på hela dagen. Jag trivs verkligen här, både som elev och som lärare.

Oleksandra berättar att hon tycker om sitt liv i Sverige och att människorna här är vänliga och har en positiv inställning. Parallellt med jobbet studerar hon fortfarande svenska på ABF Stockholm.

– Det svenska språket liknar engelskan. Det är väldigt vackert, särskilt hur man betonar orden. Jag kan redan förstå mycket jag hör på gatan eller på tv, ibland kan jag även delta i ett samtal.

Hennes planer för framtiden beror i mångt och mycket på vad som händer i Ukraina framöver. Att stanna kvar i Ukraina hade inneburit en svår och farlig tillvaro.

– Det är väldigt svårt där nu på grund av brist på el, värme och arbete. I mitt jobb är jag väldigt beroende av tillgång till el och internet, om jag hade stannat kvar i Ukraina hade jag inte kunnat jobba online. Det hade såklart påverkat min inkomst och allt i mitt liv, och utöver det är det farligt att vistas där.

Just nu ser Oleksandra fram emot ett spännande 2023 på ABF Stockholm.

– Jag tycker om att jobba med mitt team och med ukrainare. Mina elever lämnar kursen gladare än vad de var innan och det är väldigt tillfredsställande att kunna påverka till det bättre. Jag jobbar med ukrainare som har förlorat mycket, och för mig är det verkligen en förmån att kunna hjälpa mitt folk här.

Under hösten besökte hon Ukraina och de familjemedlemmar som fortfarande är kvar i landet. Resan fick henne att inse hur snabbt hon har lyckats bygga ett liv och en tillvaro i ett helt nytt land, en process där ABF Stockholm har spelat en betydande roll.

– Jag har bara varit här i tio månader men har redan lyckats bygga något här. Det var en fin insikt. Jag har redan något att lämna, människor att sakna och ett jobb som jag älskar. Och det beror på att det är just Sverige, här finns många möjligheter.

<< Tillbaks till nyhetssidan
Translate this page