Nyhet Allmän information

Socialistiskt forum 2023: Motstånd och mobilisering – slaget om välfärden

Den 25 november äger årets Socialistiskt forum rum på ABF-huset i Stockholm. Tusentals besökare väntas ta del av föreläsningar, seminarier, kultur och debatt på temat Motstånd och mobilisering – slaget om välfärden. ”Mot bakgrund av regeringens eskalerande nedmontering av välfärden känns årets Socforum mer angeläget än någonsin”, säger ABF Stockholms studieombudsman Calle Nathanson.
 
Den sista helgen i november arrangeras Socialistiskt forum traditionsenligt i ABF-huset i Stockholm. Här möts allmänheten och den breda vänstern i folkbildande samtal, debatt, seminarier och kulturyttringar kring olika aktuella frågor. I år står välfärden i fokus.
 
– Diskussionen om välfärden är just nu en brännhet fråga. I och med att de ekonomiska klyftorna ökar blir behovet av det samhället gemensam förvaltar allt viktigare. Välfärden är idag en principfråga om jämlikhet, säger ABF Stockholms studieombudsman Calle Nathanson och utvecklar:
 
– Det handlar om avsaknaden av en likvärdig tillgång till skola och sjukvård, om behovet av en rättvis och fungerande socialförsäkring och pension, om en bostadspolitik som är för alla och en infrastruktur med kollektiva transporter och miljöutsläpp som måste nå de uppsatta internationella miljömålen. Men det handlar också om rätten till kultur, som borde vara en självklar del av välfärden men som uppenbarligen inte är det för borgerligheten.
 
Årets programinnehåll planeras just nu för fullt tillsammans med de samarbetspartners som arrangerar allt från konstutställningar och poesiläsningar till djuplodande seminarier och föreläsningar på forumet. Under fjolåret besökte fler än 4 000 personer Socialistiskt forum, i år tror och hoppas ABF Stockholm på än fler besökare.
 
Nytt för i år är att Dagens ETC går in som mediepartner för Socialistiskt forum.
 
–  Jag gillade verkligen det jag såg i fjol. Det fanns en öppen inställning till den breda samhällsdebatten, med urstarka punkter om Ukraina och om klimatkrisen. Det känns helt rätt att Dagens ETC blir mediapartner i år, kommenterar Andreas Gustavsson, chefredaktör på Dagens ETC. 
 
Om Socialistiskt forum 2023
Datum: 25 november
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm
Årets tema: Motstånd och mobilisering – slaget om välfärden
Program: https://abfstockholm.se/socforum/program/
Arrangör: ABF Stockholm
Mer info: abfstockholm.se/socforum
Fri entré

<< Tillbaks till nyhetssidan
Translate this page