Nyhet Pressmeddelande

Var tionde ukrainsk flykting i Stockholm söker sig till ABF Stockholm

Sedan starten i januari har 260 ukrainska flyktingar påbörjat ABF Stockholms ESF Care-projekt Ukraine Competence Program (UCP). Om en vecka välkomnas ytterligare 300 nya deltagare. Totalt har programmet tagit emot drygt 1 000 ansökningar – eller nästan var tionde ukrainsk flykting som anlänt till Stockholms län. 

– Dessa siffror visar att det finns en stor efterfrågan på vad Ukraine Competence Program erbjuder och att det är en insats som gör skillnad för målgruppen. Vi på ABF Stockholm vet att det många gånger krävs en hjälpande hand för att komma in i ett nytt samhälle, och vi är stolta över att kunna bidra med den hjälpen. Inte minst för denna utsatta målgrupp, men också för många andra, säger Mattias Svensson, tf studieombudsman på ABF Stockholm.

Ukraine Competence Program, som medfinansieras av svenska Europeiska socialfonden, är ett initiativ som riktar sig till dem som har flytt kriget i Ukraina. Programmet består av fyra delar: språkkurser i svenska och engelska, arbetsmarknadskurser och arbetscoachning, kurser i samhällsorientering samt sociala aktiviteter. Syftet med programmet är att öka deltagarnas kompetens inom områden som krävs för att de ska kunna etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. ABF Stockholm tror på en kombination av dessa insatser och ett brett programutbud för att möjliggöra ett snabbare inträde i det svenska samhället och ett steg närmare självförsörjning. 
 
– Ukraine Competence Program är ett fantastiskt initiativ av ABF Stockholm eftersom ukrainska flyktingar inte erbjuds SFI. I nuläget kommer det många ukrainare till Sverige som varken behärskar svenska eller engelska, vilket leder till att de exkluderas från samhället. Programmet ökar förutsättningarna för dem som flytt kriget att etablera sig och påbörja ett nytt liv i Sverige, säger Denys Zhuchkov, deltagare i programmet. 
 
– Programmet är oerhört viktigt för mig då jag vill lära mig så mycket svenska som möjligt. När jag kom till Sverige i fjol var utbudet av svenskkurser, för oss som flytt kriget i Ukraina, dåligt. Men nu finns Ukraine Competence Program, vilket jag är jätteglad över! Det bästa med programmet är att jag lär mig ett helt nytt språk, kursens upplägg och mina fantastiska lärare. Jag har rekommenderat programmet till mina ukrainska bekanta som har flytt till Sverige efter kriget, säger Svitlana Dziuba, deltagare i programmet.

Den första januari 2023 hade 10 593 ukrainare på flykt kommit till Stockholms län enligt Region Stockholm. Av dessa har nästan var tionde eller drygt 1 000 personer ansökt om deltagande i Ukraine Competence Program. ABF Stockholm är redo – vi har kompetensen, erfarenheten och verktygen för att ge fler människor möjligheten att ta ett kliv närmare arbetsmarknaden, både genom språkundervisning, samhällsorientering och jobbmatchning mot olika branscher.  

Denys Zhuchkov (deltagare i Ukraine Competence Program) utanför ABF-huset. 
Deltagare på språkcafe i ABF-huset som är en av programmets sociala aktiviteter.
<< Tillbaks till nyhetssidan
Translate this page