Nyhet Allmän information

”Världens Gnissel” – en ny samtalsserie

Välkommen till vår nya samtalsserie Världens Gnissel – spaningar från världen som du borde ha koll på. Tillsammans med spännande gäster diskuterar vi världshändelser ur en lite mer annorlunda vinkel.

Ett nytt samtal kommer släppas varje månad och alla samtalen sänds live på vår facebook-kanal och kan även ses i efterhand på vår youtube-kanal

Alla våra samtal:

Samtal 2: 16 mars kl. 16:00

Välkomna till andra samtalet i vår nya serie Världens Gnissel – Syrien 10 år – Vittnesmål från dem som var med när allting började.

I detta samtal möter vi unga människor som vittnade upproren på plats i Syrien för 10 år sedan. Hur kändes det att vara på plats och vad hände då? Vi talar om en av vår tids – värsta regimer och en diktator som själv startade kriget när han brutalt slog ner kraven på frihet 2011.

Assadregimen anklagas för massmord på civila, användning av kemiska vapen, tortyr och mord på oppositionella. Syriska konstnärer, författare och journalister, som på olika sätt försöker förmedla de grymheter som regimen begår, har mördats eller fängslats. Varannan syrier har tvingats på flykt sedan konflikten började i mars 2011 – många flera gånger. Det är nutidens värsta humanitära kris. Över halva befolkningen är på flykt från sina hem. Hälften är barn och många är svårt traumatiserade.

Samtal 1: 24 februari kl 12

Vem tror på konspirationsteorier om vacciner och varför?

Världshälsoorganisationen WHO inkluderade vaccinmotstånd i listan över ”Tio hot mot global hälsa” 2019.  

”Vi kämpar inte bara mot viruset, vi kämpar också mot nättroll och konspirationsteoretiker som sprider desinformation i syfte att undergräva arbetet mot smittspridningen” menar WHO.  

I dag är det lättare än någonsin att sprida desinformation och när en konspirationsteori börjar få spridning i ett land stannar den inte vid landets gränser utan samma påståenden kan cirkulera i flera länder samtidigt. Att vi lever i en polariserad tid gör att vi blir mer mottagliga för påverkan.   

Vilka är det som sprider konspirationsteorier och varför? Hur känner man igen när något har som syfte att påverka negativt. Vilka tjänar på att det sprids desinformation och hur kan vi skydda oss mot felaktig informationsspridning. 

Medverkande:
Frida Ohlden, redaktör på Veckorevyn, bevakat svenska influensers som sprider desinformation.
Mattias Beijmo, digitaliseringsexpert och författare
Kent Werne, journalist och författare bland annat till boken ”Allt är en konspiration – en resa genom underlandet”. 

Samtalet leds av Somar Al Naher, kulturjournalist och frilansskribent

Läs mer här: http://abfstockholm.se/evenemang/varldens-gnissel-vem-tror-pa-konspirationsteorier-om-vacciner-och-varfor/ 

Eller kolla in facebook-eventet: https://www.facebook.com/events/1449592912039508

<< Tillbaks till nyhetssidan
Translate this page