Evenemang Stadsvandring

Arkitektur i Årsta

Stadsvandring med Anders Djerf.

STADSVANDRINGAR & COVID-19
Dags att aktivera sig efter veckor av inställda evenemang och inomhusvistelse? Stadsvandringar är ett perfekt sätt att göra detta på då smittorisken är mycket låg med tanke på att de utförs i mindre grupper och utomhus. Vi rekommenderar dock alla vandringsdeltagare att vistas ca. 2 m från varandra enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Anders Djerf guidar i ett Årsta med sevärd arkitektur från 1940- och 50-tal till 2010-tal! Om Uno Åhréns plan för Årsta med väl genomtänkta sparade gröna stråk och gröna kilar. Bröderna Erik och Tore Ahlséns Årsta Centrum, invigt 1953, och internationellt omtalat. Kulturhus,  biograf och kontroversiell fasadmålning.  Många konstnärer var engagerade.

Vi går till de likaledes K-märkta ”EPA-husen” från 1947, på Bränningevägen – ”Nordens första loftgångshus”, personalbostäder för EPA-varuhusens kvinnliga personal. Då sparades respektfullt natur mellan huskropparna – i stark kontrast till hur det byggs 2020.

Avslutas med Årsta kyrka, med en interiör som är en upplevelse. Invigd aug. 2011, ritad av Johan Celsing och prisbelönt. Klockstapeln kom på plats redan 1952 och församlingshuset med fin atriumgård 1969, arkitekt Göran Dahlstrand.

Ingen föranmälan till vandringen. Betalning sker på plats – kontant eller swish.

Kontakt: anders@djerf.se, mobil 073-6535200

Bild: Raden av fasader längs Årstavägen på väg upp mot Årsta torg. Foto © Anders Djerf

Pris
100:- Ordinarie pris

Arrangör ABF Stockholm
Plats Samling vid entrén till Årsta Folkets hus på Årsta torg.
Pris 100:- (Ord. pris)
Translate this page