Kurs Media

Nyhet! Foto – Analogt foto- och mörkrumsarbete, nybörjare

Vill du lära dig analog svartvit fotografering och mörkrumsarbete? Då är detta en perfekt kurs för dig!

ABF Stockholm har möjlighet att erbjuda en exklusiv kurs i analog svartvit fotografering, framkallning och kopiering i en charmig lokal på Kocksgatan 25. Med endast fyra deltagare i gruppen kommer du att få ut maximalt av kursen med mycket mörkrumstid och individuell feedback.

Upplägg

1. Vi tittar först på vilka kameror deltagarna har med sig och hur dessa fungerar samt pratar om exponering och sambandet mellan tid och bländare, skärpedjup, ljusförhållanden och filmkänslighet m.m. 
Sen får du en filmrulle att ladda i din kamera och en uppgift att gå ut och fotografera. I slutet av kurstillfället framkallar var och en sin exponerade film i mörkrummet.
 
2. Mörkrumsarbete – deltagarna gör en kontaktkopia på sin film från förra gången.
Gemensam utvärdering – vi tittar på varandras kontaktkartor och ger respons och ställer frågor för att förstå varför vissa bilder blivit ”lyckade” och andra inte.
Avslutningsvis går vi igenom en ny fotouppgift och alla får med sig en film att exponera till nästa gång.
 
3. Filmframkallning – ni framkallar själva era filmer från den senaste uppgiften, med hjälp av varandra. Kursledaren finns så klart till hands för att svara på frågor.
Därefter går vi igenom kopieringsprocessen (förstoringsapparaten, exponering av fotopapperet, kemin osv). Var och en väljer ut och framkallar en bild från sin första film, med coachning och utvärdering i mörkrummet under arbetets gång.
 
4:1 Två deltagare får ett helt eget kurstillfälle: 
Mörkrumsarbete – framkallning/kopiering av några av dina favoritbilder från tidigare uppgifter.
Vi samtalar om bild, favoritfotografer, fotokonst och kanske lite fotohistoria.
 
4:2 Nästa två deltagares tur att få ett helt eget kurstillfälle: 
Mörkrumsarbete – framkallning/kopiering av några av dina favoritbilder från tidigare uppgifter.
Vi samtalar om bild, favoritfotografer, fotokonst och kanske lite fotohistoria.
 
5. Vi fortsätter att kopiera bilder i mörkrummet och pratar vidare om fotografering och mörkrumsarbete.

Nivå

Du behöver inga förkunskaper i fotografering eller mörkrumsteknik. 

Material

Du behöver ha en egen analog småbildskamera (135-film/24×36 mm) för att kunna delta, kompakt- eller systemkamera spelar ingen roll, men har du en systemkamera så kommer du kunna få något större utbyte av kursen. Råkar du ha en mellanformatskamera (120-film) går det så klart också bra. 

Analoga kameror kan du hitta relativt billigt i secondhandaffärer, i andra hand på internet och med största sannolikhet hemma hos någon äldre släkting. Allt annat material ingår i kursavgiften. I anslutning till grundkursen kommer deltagarna att erbjudas en fördjupningskurs i mörkrumsteknik.

Kursledare

Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område och erbjuds även att gå ABF:s grundläggande cirkelledarutbildning.

Christian Saltas har arbetat som fotograf i 25 år. Han har gjort olika typer av rese- och samhällsreportage, porträtterat författare, konstnärer och andra artister samt haft uppdrag för ett flertal stora magasin, arkitektkontor och konsthallar. Christian är utbildad fotograf och behärskar såväl digital som analog fotografering och bildbehandling.
saltas.com

Bra att veta

OBS! Ingen undervisning den 29 oktober.

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Kallelse/fakturor skickas till din mejladress. Titta i din skräppost om du inte ser den. Vill du ha den med post skriv det i kommentarsfältet vid anmälan. 
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer, arbetslösa på heltid och långtidssjukskrivna på heltid har 10 procent rabatt på kurser.
  • OBS! Även om kursen har passerat startdatum så kan det finnas platser kvar och möjlighet att anmäla sig till kursen. Du får vid sen anmälan besked att du står på reservplats för att startdatum har passerat och får vänta in en bekräftelse från oss om du sedan får en bekräftad plats på kursen. Du börjar då nästkommande tillfälle och betalar fullt kurspris.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos ABF Stockholm, samt om villkor och ångerrätt hos oss https://abfstockholm.se/kurser/om/

Sökord: kurs analog foto, analog fotokurs, mörkrum kurs, analog foto kurs, analog fotokurs stockholm, mörkrumskurs, mörkrumskurs stockholm, kurs mörkrum, kurs mörkrum stockholm, analog fotokurs stockholm, analog foto kurs stockholm

Pris
5400:- Ordinarie pris
Anmäl Dig
Startdatum 8/10
Tidpunkt 18:00 - 21:00
Antal tillfällen 5
Arrangemangsnummer 509043
Plats Fotostudio, Studio och mörkrum/fotobutik
Pris 5400:- (Ord. pris)
Translate this page