Evenemang Panelsamtal,Seminarium

Internationell Utblick: Turkiet går till val

Turkiet har gått från att vara en demokrati till att bli en skenbar sådan under presidenten Erdogans styre. Förtryck och förföljelse tillhör idag vardagen för oppositionella och aktiva i civilsamhället, för akademiker och den fria pressen likaså. Erdogan och hans islamkonservativa parti AKP har under stora delar av 2000-talet regerat och haft en till början reformvillig agenda. Grova inskränkningar av demokratiska fri- och rättigheter har så småningom skett allt eftersom rättväsende, media och andra betydande institutioner kontrollerats allt mera. 

Efter försök till en statskupp 2016 som regeringen fick kontroll över, utpekade och fängslade den turkiska regeringen meningsmotståndare mot bakgrund av lösa anklagelser att dessa skulle tillhöra Gülenrörelsen eller PKK. Bland de fängslade finns också den tidigare oppositionsledaren Selahattin Demirtas. Åtskilliga personer har flytt utomlands. Förföljelsen av minoriteter, särskilt kurderna, har skärpts. Ekonomin har kraftigt försämrats med en inflation på över 80 procent, och med en ökad arbetslöshet. Jordbävningskatastrofen som drabbade landet i början av februari med tiotusentals döda har visat på svagheterna i den turkiska statsapparaten och infrastrukturen. 

2023 fyller den turkiska republiken 100 år. Landet har blivit en allt mera politisk och militär aktör inte bara i östra Medelhavsregionen, men också i Syrien och Kurdistans regionala regering i Irak. och behåller ett järngrepp över Europa med över fyra miljoner syriska flyktingar i landet. Samtidigt har Turkiet bromsat en ratificering av Sverige och Finland som nya medlemmar i Nato och också stärkt sin ställning internationellt genom att medla mellan Ukraina och Ryssland. 

Inför valet 2023 samlas nu en bred opposition kring en gemensam kandidat som kan utmana president Erdogan. Hur är Turkiets situation politiskt, ekonomiskt och utrikespolitiskt sett? Vilka är utsikterna inför valen 14 maj och tiden därefter? Hur ska Sveriges nuvarande relationer till Turkiet bedömas? Välkommen till ett samtal på ABF Stockholm där Turkiet diskuteras. 

Medverkande:
Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier, Stockholms universitet
Danielle Barsoum Malki, som är programansvarig för Turkiet och verksamhetsutvecklare på Palmecentret
Michael Sahlin, tidigare Sveriges ambassadör i Turkiet 

Samtalsleder gör Thomas Hammarberg, människorättsexpert och tidigare Europarådets rapportör om Turkiet. 

Tid och plats: Tisdag 18 april kl 18.00. ABF-huset, Katasalen, våning 1, Sveavägen 41.
Entré 90 kr, 70 kr för studerande och pensionärer och 45 kr för ABF Plus-medlemmar.
Biljetter hittar du här!

Arrangeras av ABF Stockholm, Olof Palmes Internationella Center och OSSE-Nätverket 

Foto evenemangsbild: Igor Sporynin via Unsplash

 

Pris
88:- Ordinarie pris

Arrangör ABF Stockholm, Olof Palmes Internationella Center, OSSE-Nätverket
Plats Katasalen, ABF-huset, Sveavägen 41
Pris 88:- (Ord. pris)
Translate this page