Evenemang Föreläsning

Etiopien – land i allvarlig kris

Etiopien har 112 miljoner invånare, har aldrig varit koloniserat som övriga Afrika, är ett jordbruksland som exporterar kaffe som präglas av regionala och etniska skillnader och spänningar. Situationen ljusnade 2018 då nuvarande premiärministern Abiy Ahmed kom till makten som ledare för Välfärdspartiet med förhoppningar om en demokratisk utveckling och en fredsöverenskommelse skedde med grannen, ärkefienden Eritrea. För detta tilldelades Ahmed Nobels fredspris 2019.

Därefter har utvecklingen tagit en negativ riktning. Inre splittringen har hårdnat och lett till inbördes konflikter. Reformpolitiken har avstannat. I november 2020 utbröt en väpnad konflikt i gränsregionen Tigray, där tigreanska befrielserörelsens, TPLFs, förtrogna rebeller  tagit strid för självstyre. Eritreanska armén har deltagit i kriget. Handlingar som bedöms som misstänkta massakrer har utförts.

Civilbefolkningen har utsatts för grova brott mot sina mänskliga rättigheter. Kvinnor och flickor har våldtagits och utsatts för sexuellt slaveri och stympning. Humanitära situationen är katastrofal. Nödhjälp har hindrats att komma fram. 100 000 tals barn riskerar att dö av undernäring i Tigrayregionen.

Hur är situationen nu i Etiopien, Tigrayregionen och Eritrea? Hur är de närmaste framtidsutsikterna? Vad gör internationella samfundet och Sverige?

Medverkande:

Mussie Ephrem, svenskeritrean, jurist  och statsvetare
Bo Göransson, tidigare Sveriges ambassadör i Etiopien och generaldirektör för Sida
Martin Schibbye, chefredaktör för reportagesajten Blankspot som bevakar utvecklingen i regionen och författare till boken ”438-dagar” samt ”Jakten på Dawit”. I höst kommer han med en ny reportagebok om Etiopien.
Hans Lundqvist, Sveriges ambassadör i Etiopien

Samtalsledare: Beatrice Kindembe, Afrosvenskarnas riksförbund.

Lokal:
Sandlersalen, plan 1

Fri entré
Arrangör ABF Stockholm
Plats ABF-huset, Sveavägen 41
Fri entré
Translate this page