Evenemang Föreläsning,Samtal

Brasilien – pandemin, president Bolsonaro och framtiden.

Du kan antingen se samtalet live på ABF Stockholms Facebooksida eller efteråt via vår Youtube-kanal.

Covid-19 har haft en mycket omfattande utbredning i Brasilien, och försvårats av att landets president, högerpopulisten och den tidigare yrkesmilitären Jair Bolsonaro på en rad olika sätt motarbetat delstaternas ansträngningar att stävja pandemin och själv banaliserat pandemins farlighet. Som ett resultat är arbetslösheten omfattande, och många människor lider svårt.

Trump var en nära allierad med Bolsonaro, och Trumps förlust i presidentvalet har isolerat Brasilien än mer utrikespolitiskt. Bolsonaros extrema miljöpolitik med en omfattande exploatering av Amazonas möter också omvärldens fördömande.

Trots alla missgrepp stöttar cirka en tredjedel  av befolkningen fortfarande Bolsonaro. Flera höger-center partier har slutit allians med honom, och han har nu majoritet i landets kongress. Dessa partier gick också framåt i det senaste kommunalvalet i november ifjol. 2022 är det presidentval igen. Vilka är möjligheterna för den politiska oppositionen mot Bolsonaro att formulera en gemensam politik och på allvar hota honom i presidentvalet?

Dessa och andra frågor kommer att diskuteras under webbsändningen.

Studiosamtal med medverkan av Lennart Kjörling, journalist och författare, Brasilienkännare, Thais Machado Borges, docent, Nordiska Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet, Torsten Wetterblad, Brasilienkännare och Laura Alvarez Lopez, professor i portugisiska, Stockholms universitet, samtalsledare.

Fri entré
Arrangör ABF Stockholm, Nordiska Latinamerikainstitutet, Stockholms Universitet
Plats Livesänds via Facebook
Fri entré
Translate this page